माँ कमला के 108 नाम

Share:


देवी कमला का स्वरूप साक्षात माँ लक्ष्मी से मिलता हैं in hindi, जीवन में धन in hindi, ऐश्वर्य, सुख और सम्पदा की मनोकामना पूरी करने के लिए माँ कमला की साधना की जाती है in hindi, यह कमल के पुष्प के समान दिव्यता का प्रतीक हैं in hindi, देवी धन और सौभाग्य की अधिष्ठात्री देवी हैं in hindi, दस विद्याओं में माँ कमला का दसवाँ स्थान है in hindi, माँ कमला पवित्रता in hindi, सम्मान, भाग्य और परोपकार की देवी है in hindi, इममें सभी दिव्य शक्तियाँ विद्ययामान है in hindi, माँ कमला पूजा-विधि से हर प्रकार से सुख-समृद्धि में वृद्धि होती है in hindi, तीनों लोकों में देवी की आराधना सभी के द्वारा की जाती हैं in hindi, दानव, देवता और मनुष्य सभी को देवी कृपा की आवश्यकता रहती है in hindi, दस महाविद्या  in hindi, दस महाविद्या काली in hindi,, तारा in hindi,, षोडषी in hindi,, भुवनेश्वरी in hindi, भैरवीin hindi, छिन्नमस्ता in hindi, धूमावती in hindi, बगला in hindi, मातंगी और कमला in hindi, गुण और प्रकृति के कारण in hindi, इन सारी महाविद्याओं को दो कुल-कालीकुल और श्रीकुल में बांटा जाता है in hindi, साधकों का अपनी रूचि और भक्ति के अनुसार किसी एक कुल की साधना में अग्रसर हों in hindi, ब्रह्मांड की सारी शक्तियों की स्रोत यही दस महाविद्या हैं in hindi, इन्हें शक्ति भी कहा जाता है। मान्यता है in hindi, कि शक्ति के बिना देवाधिदेव शिव भी शव के समान हो जाते हैं in hindi, भगवान विष्णु की शक्ति भी इन्हीं में निहित हैं in hindi, शक्ति की पूजा शिव के बिना अधूरी मानी जाती है in hindi, इसी तरह शक्ति के विष्णु रूप में भी दस अवतार माने गए हैं in hindi, किसी भी महाविद्या के पूजन के समय उनकी दाईं ओर शिव का पूजन ज्यादा कल्याणकारी होता है in hindi, अनुष्ठान या विशेष पूजन के समय इसे अनिवार्य माना जाता है in hindi, कमला जयंती महत्व in hindi,  दिवाली के दिन माँ कमला जयंती मनाई जाती है in hindi, इस दिन 10 महाविद्या में से एक देवी कमला in hindi, धरती पर अवतरित हुई थी in hindi, महाविद्या माँ कमला श्रीहरी विष्णु की साथी है in hindi, उनकी सबसे बड़ी ताकत है in hindi, देवी कमला का रूप in hindi, देवी लक्ष्मी के समान ही है in hindi, जो प्रसिद्धी in hindi, भाग्य in hindi,, धन की देवी है in hindi, धन in hindi, समृद्धि प्राप्त करने के लिए इनकी पूजा आराधना की जाती है in hindi, इस दिन माता की सभी दस शक्तियों की पूजा की जाती है in hindi, इस दिन तांत्रिक पूजा का महत्व होता है in hindi, इस दिन कन्या भोज कराया जाता है in hindi, जिसमे छोटी बालिका जिनकी उम्र 10 वर्ष से कम ह in hindi, उन्हें भोजन करवा कर दान दिया जाता है in hindi, माँ कलमा देवी अभिषेक एवं सम्पूर्ण पूजाin hindi, जिसमें देवी का पूरा श्रृंगार किया जाता है in hindi, कुमकुम, हल्दी, अक्षत, सिन्दूर, फूल आदि चढ़ाया जाता है in hindi, गणपति, नवग्रह एवं आवाहन पूजा की जाती है in hindi, श्री कमला मूल मन्त्र, सम्पूर्ण पाठ किया जाता है in hindi, अंत में दीप दान एवं प्रसाद वितरण किया जाता है in hindi, दान का बहुत अधिक महत्व होता है in hindi, इस दिन अनाज एवं वस्त्रो का दान किया जाता है in hindi, इस दिन गरीबो एवं ब्राह्मणों को दान देने का महत्व बताया गया है in hindi,  maa kamla sadhna in hindi,  kamala mahavidya mantra in hindi, महाविद्याओं के रूप in hindi, काली-महाकाल in hindi, तारा-अक्षोभ्य in hindi,         षोडषी-कामेश्वर in hindi, भुवनेश्वरी-त्रयम्बक in hindi, त्रिपुर भैरवी-दक्षिणा मूर्ति in hindi, छिन्नमस्ता-क्रोध भैरव in hindi, धूमावती-विधवा रूपिणी हैं in hindi, बगला-मृत्युंजय in hindi, मातंगी-मातंग in hindi, कमला-विष्णु रूप in hindi, दस महाविद्या से ही विष्णु के भी दस अवतार माने गए हैं in hindi, महाविद्याओं से विष्णु के अवतार in hindi, काली-कृष्ण in hindi, तारा-मत्स्य in hindi, षोडषी-परशुराम in hindi, भुवनेश्वरी-वामन in hindi, त्रिपुर भैरवी-बलराम in hindi, छिन्नमस्ता-नृसिंह in hindi, धूमावती-वाराह in hindi, बगला-कूर्म in hindi,  मातंगी-राम in hindi,      कमला-भगवान विष्णु का कल्कि अवतार दुर्गा जी का माना गया है in hindi, दस महाविद्या शक्तियां in hindi,, Maa Kamla ki katha in hindi, Maa Kamla  ka mandir khan hai hindi, Maa Kamla ki shakti in hindi,   Maa Kamla  barein mein hindi, dasa maha vidya in hindi, dasa maha vidya ke barein mein in hidi,  dasa maha vidya ki shakti in hindi, Maa Kamla avatar in hindi, jai Maa Kamla in hindi,  Maa Kamla ki katha hindi, Maa Kamla ki utpatti hindi,

माँ कमला के 108 नाम

ॐ कुह्वै नमः Om Kuhvai Namah।
ॐ जयायै नमः। Om Jayayai Namah।
ॐ शच्यै नमः। Om Shachyai Namah।
ॐ पूर्णायै नमः। Om Purnayai Namah।
ॐ आद्यायै नमः। Om Adyayai Namah।
ॐ महावाण्यै नमः। Om Mahavanyai Namah।
ॐ महादेव्यै नमःOm Mahadevyai Namah।
ॐ महारात्र्यै नमःOm Maharatryai Namah।
ॐ कालरात्र्यै नमःOm Kalaratryai Namah।
ॐ आनन्दायै नमः Om Anandayai Namah।
ॐ महालक्ष्यै नमः। Om Mahalakshyai Namah।
ॐ महामायायै नमःOm Mahamayayai Namah।
ॐ महेश्वर्यै नमः Om Maheshwaryai Namah।
ॐ भद्रिकायै नमःOm Bhadrikayai Namah।
ॐ निशायै नमःOm Nishayai Namah।
ॐ रिक्तायै नमःOm Riktayai Namah।
ॐ देवमात्रे नमःOm Devamatre Namah।
ॐ कृशोदर्यै नमःOm Krishodaryai Namah।
ॐ इन्द्राण्यै नमः Om Indranyai Namah।
ॐ मह्यै नमः Om Mahyai Namah।
ॐ विश्वमात्रे नमःOm Vishvamatre Namah।
ॐ वरदायै नमःOm Varadayai Namah।
ॐ अभयदायै नमःOm Abhayadayai Namah।
ॐ शिवायै नमःOm Shivayai Namah।
ॐ शूलिन्यै नमःOm Shulinyai Namah।
ॐ चक्रिण्यै नमःOm Chakrinyai Namah।
ॐ मायै नमःOm Mayai Namah।
ॐ पाशिन्यै नमःOm Pashinyai Namah।
ॐ गदिन्यै नमःOm Gadinyai Namah।
ॐ महाशक्त्यै नमः। Om Mahashaktyai Namah।
ॐ शक्रनुतायै नमःOm Shakranutayai Namah।
ॐ महिषासुरमर्दिन्यै नमः Om Mahishasuramardinyai Namah।
ॐ महावराहजनन्यै नमःOm Mahavarahajananyai Namah।
ॐ मदनोन्मथिन्यै नमःOm Madanonmathinyai Namah।
ॐ पद्माक्षधारिण्यै नमःOm Padmakshadharinyai Namah।
ॐ शङ्खधारिण्यै नमःOm Shankhadharinyai Namah।
ॐ विश्वेश्वर्यै नमःOm Vishveshvaryai Namah।
ॐ मुण्डमालायै नमः Om Mundamalayai Namah।
ॐ कमलायै नमःOm Kamalayai Namah।
ॐ करूणालयायै नमःOm Karunalayayai Namah।
ॐ अम्बायै नमःOm Ambayai Namah।
ॐ गयायै नमःOm Gayayai Namah।
ॐ गङ्गायै नमःOm Gangayai Namah।
ॐ यमुनायै नमःOm Yamunayai Namah।
ॐ गोमत्यै नमः Om Gomatyai Namah।
ॐ गरूडासनायै नमःOm Garudasanayai Namah।
ॐ गण्डक्यै नमः Om Gandakyai Namah।
ॐ सरय्वै नमःOm Sarayvai Namah।
ॐ ताप्यै नमःOm Tapyai Namah।
ॐ रेवायै नमःOm Revayai Namah।
ॐ पयस्विन्यै नमःOm Payasvinyai Namah।
ॐ नर्मदायै नमःOm Narmadayai Namah।
ॐ श्रुतिरूपायै नमः। Om Shrutirupayai Namah।
ॐ श्रुतिकर्यै नमः। Om Shrutikaryai Namah।
ॐ कावेर्यै नमः। Om Kaveryai Namah।
ॐ किशोर्यै नमः। Om Kishoryai Namah।
ॐ केशवनुतायै नमः। Om Keshavanutayai Namah।
ॐ वेदपूजितायै नमःOm Vedapujitayai Namah।
ॐ कोटिब्रह्माण्डमध्यस्थायै नमःOm Kotibrahmandamadhyasthayai Namah।
ॐ कोटिब्रह्माण्डकारिण्यै नमःOm Kotibrahmandakarinyai Namah।
ॐ श्रुतिस्मृतिपरायणायै नमःOm Shrutismritiparayanayai Namah।
ॐ इन्दिरायै नमःOm Indirayai Namah।
ॐ सिन्धुतनयायै नमःOm Sindhutanayayai Namah।
ॐ मातङ्ग्यै नमःOm Matangyai Namah।
ॐ लोकमातृकायै नमःOm Lokamatrikayai Namah।
ॐ त्रिलोकजनन्यै नमःOm Trilokajananyai Namah।
ॐ तन्त्रायै नमःOm Tantrayai Namah।
ॐ मात्रे नमः। Om Matre Namah।
ॐ सृष्टिरूपायै नमः Om Srishtirupayai Namah।
ॐ सृष्टिकर्यै नमः। Om Srishtikaryai Namah।
ॐ तरुण्यै नमःOm Tarunyai Namah।
ॐ तमोहन्त्र्यै नमःOm Tamohantryai Namah।
ॐ मङ्गलायै नमःOm Mangalayai Namah।
ॐ मङ्गलायनायै नमःOm Mangalayanayai Namah।
ॐ मधुकैटभमथन्यै नमःOm Madhukaitabhamathanyai Namah।
ॐ शुम्भासुरविनाशिन्यै नमःOm Shumbhasuravinashinyai Namah।
ॐ निशुम्भादिहरायै नमःOm Nishumbhadiharayai Namah।
ॐ हरिशङ्करपूजितायै नमःOm Harishankarapujitayai Namah।
ॐ सर्वदेवमय्यै नमःOm Sarvadevamayyai Namah।
ॐ सर्वायै नमःOm Sarvayai Namah।
ॐ शरणागतपालिन्यै नमःOm Sharanagatapalinyai Namah।
ॐ शरण्यायै नमःOm Sharanyayai Namah।
ॐ शम्भुवनितायै नमःOm Shambhuvanitayai Namah।
ॐ गीतायै नमःOm Gitayai Namah।
ॐ गोविन्दवल्लभायै नमःOm Govindavallabhayai Namah।
ॐ त्रैलोक्यपालिन्यै नमःOm Trailokyapalinyai Namah।
ॐ तत्त्वरूपायै नमःOm Tattvarupayai Namah।
ॐ तारुण्यपूरितायै नमःOm Tarunyapuritayai Namah।
ॐ चन्द्रावल्यै नमःOm Chandravalyai Namah।
ॐ चन्द्रमुख्यै नमःOm Chandramukhyai Namah।
ॐ चन्द्रिकायै नमःOm Chandrikayai Namah।
ॐ चन्द्रपूजितायै नमःOm Chandrapujitayai Namah।
ॐ चन्द्रायै नमःOm Chandrayai Namah।
ॐ शशाङ्कभगिन्यै नमः Om Shashankabhaginyai Namah।
ॐ गीतवाद्यपरायणायै नमः। Om Gitavadyaparayanayai Namah।
ॐ सृष्टिसंहारकारिण्यै नमःOm Srishtisamharakarinyai Namah।
ॐ वैकुण्ठनाथरमण्यै नमःOm Vaikunthanatharamanyai Namah।
ॐ शङ्करप्रियवल्लभायै नमःOm Shankarapriyavallabhayai Namah।
ॐ महाविष्णुप्रियङ्कर्यै नमःOm Mahavishnupriyankaryai Namah।
ॐ गोलोकनाथरमण्यै नमःOm Golokanatharamanyai Namah।
ॐ गोलोकेश्वरपूजितायै नमःOm Golokeshvarapujitayai Namah।
ॐ केदारस्थलवासिन्यै नमः। Om Kedarasthalavasinyai Namah।
ॐ महेन्द्रपरिवन्दितायै नमः। Om Mahendraparivanditayai Namah।
ॐ सिन्धुतीरनिवासिन्यै नमः Om Sindhutiranivasinyai Namah।
ॐ गन्धर्वगानरसिकायै नमः। Om Gandharvaganarasikayai Namah।
ॐ तन्त्रमन्त्रस्वरूपिण्यै नमः। Om Tantramantrasvarupinyai Namah।
ॐ विष्णुवक्षःस्थलस्थितायै नमःOm Vishnuvakshahsthalasthitayai Namah।
ॐ ब्रह्मादिदेवनिर्माणकारिण्यै नमः। Om Brahmadidevanirmanakarinyai Namah।

दस महाविद्या शक्तियां
Click here »  मंगलमयी जीवन के लिए कालरात्रि की पूजा- Kalratri worship for a happy life
Click here »  दुःख हरणी सुख करणी- जय माँ तारा
Click here »  माँ षोडशी
Click here »  माँ भुवनेश्वरी शक्तिपीठ-Maa Bhuvaneshwari
Click here »  माँ छिन्नमस्तिका द्वारा सिद्धि- Accomplishment by Maa Chhinnamasta
Click here »  माँ त्रिपुर भैरवी-Maa Tripura Bhairavi
Click here »  माँ धूमावती - Maa Dhumavati
Click here »  महाशक्तिशाली माँ बगलामुखी-Mahashaktishali Maa Baglamukhi
Click here »  माँ मातंगी -Maa Matangi Devi
Click here »  जय माँ कमला-Jai Maa Kamla